Back to All Events

Årets Festspillkonsert – Nordvegen: Bekkjarvik

Mektige sus fra ærverdige Kongsfjellet.

Bekkjarvik er ei sentral hamn i skips­leia både nordover og sørover. De fire store gravhaugane på toppen av Kongsfjellet har i over tusen år ruva som landemerker og ættesymboler for innseglande og forbipasserande, og er sterkt representert i konserten i Hengjo. Det samme er forfatter og doktor i norrøn filologi Bergsveinn Birgisson, som gir informative og underholdende skildringar av Nordvegen og livet langs leia til Ivar Bjørnsons og Einar Selviks musikk.

I over 3000 år satt kongar og hovdingar på Avaldsnes i Rogaland og kontrollerte skipstrafikken langs Nordvegen, og dermed handelen med Europa. Skipsruta knytte oss til resten av verda og ga Noreg nye ideer, kunnskap og allianser.

Konserten 27. mai, som kanskje vert den aller siste i Hengjo, ynskjer å minne oss på denne historien.

Ivar Bjørnson og Einar Selvik, fra Enslaved og Wardruna, kjem til Bekkjarvik med en konsert som heidrar norsk kysthistorie, havet og alt det har gjeve det norske folk. I 2014 samarbeida Bjørnson og Selvik om det musikalske prosjektet Skuggsjá, et bestillingsverk til grunnlovsjubiléumet på Eidsvoll. Som en ny grein i dette samarbeidet, kjem dei no til Hengjo med sin musikalske kjærleikserklæring til skipsleia Nordvegen – vegen mot nord – som i si tid var opphavet til navnet Noreg.

"Hardt som en haglskur mot gråstein og mykt som et åretak i en oselvar" – de historiske referansene strekker seg tilbake til bronse-, viking- og mellomalder, til norrøn tradisjon, religion og språk, og blir på kløktig vis flettet inn i samtiden. Lyden av eldgamle instrument som kraviklyre, bukkehorn og tagelharpe smelter saman med perkusjon, gitarer og vokal.

Kanskje ligger det verdifull lærdom her,
i lyden av bølgesus fra fortiden?

Konserten er en variasjon av bestillingsverket Hugsjá, som blir urfremført i Grieghallen 31. mai.


Billettane er i salg nå !
http://www.fib.no/no/Program/?TLp=1206233


På dagtid er alle invitert til å bli med på ei historisk vandring attende til viking­tida, når det vert arrangeret familietur frå sentrum til «Kongsen» kl 12:00. Turen er gratis og varer ca. 2 t 30 min.

Ein kan óg få historia inn med skjei på et mer bokstavelig vis denne dagen: Festspill-etestaden Bekkjarvik Gjestgiveri serverar nemlig en spesiallaga meny inspirert av norrøn tid.

Earlier Event: April 6
Sondre Lerche i Bekkjarvik
Later Event: July 28
Sumarkonsert med Kurt Nilsen